Neolitik devirden kalma Çumra ve çevresinde bir çok hüyük mevcuttur:
1-Sirçali Hüyük
2-Seyithan Hüyügü
3-Karahüyük
4-Karkin Hüyügü
5-Dedemoglu Hüyügü
6-Içeriçumra Hüyügü
7-Alibeyhüyügü
8-Çatalhüyük
9-Küçükköy Hüyügü
10-Abditolu Hüyügü
11-Üçhüyük Köyünde bulunan 3 adet hüyük
1-Sirçali Hüyük
2-Seyithan Hüyügü
3-Karahüyük
4-Karkin Hüyügü
5-Dedemoglu Hüyügü
6-Içeriçumra Hüyügü
7-Alibeyhüyügü
8-Çatalhüyük
9-Küçükköy Hüyügü
10-Abditolu Hüyügü
11-Üçhüyük Köyünde bulunan 3 adet hüyük
Çumra ilçe merkezi olarak, yakin bir geçmise sahip oldugu için tarihi eser yoktur. Ancak bulundugu yer itibari ile çok eskiden yerlesime ugramis bir çevredir.
Çumra'nin tarih öncesini anlatan en önemli merkezi, Çumra'nin 12 km. kuzeyinde bulunan "Çatalhöyük"tür.
Çatalhöyük ve civarinda yasayan toplumlarin yeryüzünün en eski kavmi oldugu kazida çikarilan eserlerde görülmektedir. Çatalhöyük'ün özelligi insanlarin kurduklari ilk sehir olmasidir. Neolitik devirden kalma Çumra ve çevresinde birçok hüyük mevcuttur. Sirçali hüyük, Seyithan hüyügü, Karahüyük Karkin hüyügü, Dedemoglu hüyügü, Içeriçumra hüyügü, Alibeyhüyügü, Çatalhüyük, Küçükköy hüyügü, Abditolu hüyügü, Üçhüyükler köyünde bulunan 3 adet hüyük. Tarih çaglarinda bulundugu yer hakkinda en eski yazili kaynaga ise eski Hitit kralligi zamanindan kalan Telepinus fermaninda rastlariz. Bu fermanda Hattusilin Hupisna (Eregli) Lunda (Karaman memleketlerinde ogullarindan her birini atadigi ve onlarin da bu memleketleri yönettikleri görülür. Çumra'nin Kuzey kisminda bulunan Üçhüyük ve Türkmen Karahüyük köyleri Alibeyhüyügü kasabasi civarinda Hititlerin yasadigi buralarda yapilan kazilarda çikarilan tarihi eserlerden anlasilmaktadir.
ikincisi: 1894 yilinda Haydarpasa-Bagdat demiryolunun yapimina baslanip, 1913 yilinda bitirilmesidir. 1913 yilinda buradan ilk tren geçmistir. Dolayisiyla Çumra'daki ilk bina istasyon olmustur. Osmanli zamaninda ilk tapu ve kadastro islemleri de Çumra'da baslatilmistir.
M. Kemal Atatürk trenle Adana'ya giderken Çumra'da verdigi mola esnasinda Çumra istasyonundan etran seyredip sulama tesis ve lojmanlarini gördükten sonra; "Bu sirin beldeyi gelistirmek, buraya önem vermek lazimdir. Çumra ilçe olmaya layiktir" demistir.
Mahallenin hangi caddesinden gidilirse gidilsin kesinlikle anayola çikar. Son yillarda Çumra'ya olan göçler nüfusu hizla artirmistir. Gelen göçler genellikle Hadim, Bozkir, Ermenek gibi ilçe ve köylerden gelenlerdir.
Ikinci rivayete göre: 4. Murat Bagdat seferine giderken bu bölgeden geçer, bu arada yagan yagmur dolayisiyla her taraf çamurdur. Bu çamurda ilerlemede güçlük çeken ve bikan askerler: "Çamura bak çamura" diye sikayetçi olurlar. Çamur kelimesi zamanla Çumra sekline dönüsmüstür.
Üçüncü Rivayete Göre: Karamanogullari beyligi zamaninda suç islemesi nedeniyle kaçarak bugünkü Içeri Çumra'nin bulundugu yere gelen ve KelKöy adiyla anilan köye sigman Pir Ahmet Pasa kendisini koruyabilmek için çevrede yasayan az nüfuslu kabileleri birlik ve beraberlige çagirip "Cümlemiz beraber olalim" sözünü kullanmasindan "Cümle" kelimesi sonradan Çumra olmasi.